Home » Columns » Bert van Vondel

Bert van Vondel

Bert 2016Vrijdenker Bert van Vondel (1957) rekent en omschrijft zichzelf als een onorthodox vrijzinnig publicist. Van Vondel houdt zich actief bezig met oorlog & vrede, over de achtergronden, over oorzaken en gevolgen. Onder het pseudoniem Fré Morel publiceerde hij meerdere historische titels. Hij is breed georiënteerd, van eeuwen voor de westerse jaartelling tot aan de Wereldonrust van vandaag de dag met WOI als specialisatie.

Net als Winston Spencer Churchill is hij van mening dat de beide wereldoorlogen van de vorige eeuw een geheel vormen en in wezen een voortzetting zijn van de Franse Revolutie, in wezen niet anders dan een tweede dertigjarige oorlog.

Vrijheid van denken is elementair waarbij de mens zich niet laat voorschrijven hoe hij of zij over een bepaalde kwestie hoort te denken. Deze vrijzinnigheid maakt de mens dan ook geneigd tot onconventioneel of zelfs rebels denken en spreken. Kort samengevat: alles denken zonder enige verplichting om te doen of te behoeven. Alles onderzoekend rechercheren, van links-radicaal tot extreemrechts, van ultra-nationaal tot fundamentalisme, zijn kennis-en-kring is navenant.

In april 2018 wordt het boek Oorlog is misleiding en bedrog opnieuw uitgebracht door uitgeverij de Blauwe Tijger. Tegelijkertijd verschijnt bij deze uitgeverij een nieuwe titel: Vuil Spel. Hierin stelt Van Vondel aan de orde dat de Spaanse burgeroorlog van 1936-1939 niet plaats had kunnen vinden als deze niet zou hebben gepast in de geopolitieke koers van het Britse Rijk. De revenuen van de publicaties komen ten goede aan de Stichting Vredesonderwijs Nederland.

In de afgelopen 20 jaren heeft hij onderzoek verricht in o.a. radicalisatie op internet, heeft hij weet van links- en rechtsradicalisme, de meerlagige complexe werking en invloed van beeldvorming propaganda en nep-nieuws. Van Vondel is een verteller en heeft vooral met kinderen een directe verbinding. Hij weet hen moeiteloos voor uren geboeid aan zijn lippen te binden. De afgelopen 12 jaar heeft hij als gastdocent voor de Stichting Vredesonderwijs Nederland gastlessen verzorgd op honderden scholen in heel Nederland. Naar schatting 15.000 kinderen heeft hij in deze periode aangezet tot zelf-denken en kritisch te blijven op al wat verteld, getoond en beweerd wordt.

De Groninger gemeente Oldambt heeft de stichting voor de schooljaren 2016 / 2018 subsidiair ondersteund, evenals het SOOOG, (Stichting Openbaar Onderwijs Oost Groningen). Voor Stichting Herdenkingsstenen Veendam Wildervank verzorgde Van Vondel gastlessen op alle scholen in Veendam, Wildervank en Burgercompagnie. Ook voor het Dollard College in Winschoten heeft hij een uitgebreide gastlezing verzorgd over Oorlog en Vrede met Srebrenica als leitmotiv. Hij heeft College-lezingen gegeven aan studenten toegepaste psychologie, Rotarians, Vrouwen van Nu, Schoolbesturen, uiteenlopende verenigingen, schakelklassen op de Ubbo Emmius scholengemeenschap aan kinderen uit AZC’s, 4-mei lezingen waaronder in de stad Winschoten en in de gemeente Meeden. Het is slechts een kleine greep uit de activiteiten welke Van Vondel op vrijwilligersbasis en zonder persoonlijke vergoeding verricht. Van Vondel houd zich actief met Irenologie, zogezegd de tak van de wetenschap die processen die tot vrede leiden en die dit in stand houden bestudeert. Voor Van Vondel is een absolute waarheid in de geschiedschrijving een absolute onmogelijkheid en on-gelijk aan werkelijkheid die slechts en enkel het totaal is van alle waarheden en leugens tezamen, daarom ook is de kern van zijn verhalende betoog onveranderd, ZELF-denken en doen in plaats van NA-denken en volgen.

Onder het Alter-Ego van Fré Morel (een samentrekking van de namen van twee politici uit het verleden, te weten Fré Meis en Edmund Dene Morel) en Bertus Blommink (een voorouder die als dienstplichtig militair in het leger van Napoleon diende) zijn in afgelopen jaren diverse boeken en essays uitgebracht waarin hij op kritische wijze de rol en werking van propaganda, de Nep-nieuws verspreidende media en de allesbepalende rol van overheden belicht. Door in het verleden te bladeren kan de toekomst worden hervormd wat het mogelijk kan maken oorlogen te voorkomen en dat staat aan de basis van het werk dat Van Vondel al jaren verricht, iets dat hij beschouwd als een burgerplicht en roeping.