Home » Columns » Dag Sinterklaas

Dag Sinterklaas

“Ik ben niet fanatiek, ik ben tegen fascisme en racisme”… en zo tierde ze nog even door. Mensen zoals zij zijn typische schoolvoorbeelden van wat Polarisatie baart, raaskallende harpijen die overtuigd zijn van het eigen absolute gelijk, die elk verketteren, demoniseren en veroordelen omdat dezen niet voldoen aan haar absolute volmaaktheid. Discussie is per definitie zinloos, zeker met deze mensen die voor rede niet meer vatbaar zijn.

Verspilde energie, moeite en tijd, maar wel mensen die in hun verblindheid een bedreiging zijn voor vrede en stabiliteit, terwijl ze van zichzelf volledig overtuigd zijn dat juist zij de hoeders er van zijn. Het zijn juist deze individuen die – zo overtuigd van zichzelf – aan het begin staan van de dodelijke ellende die daaruit voortvloeien kan.

Individuen gelijk aan radicale extremisten die vol overtuiging de tegenstanders letterlijk de mond snoeren. Een vergelijking die ze zelf absoluut niet zullen accepteren, nee, zij staan juist aan de correcte kant van het gelijk en menen met hun briesende gebral die smeerlappen te bestrijden.

Waar het over gaat?

Een eeuwenoud, pre-religieus en van origine aan maanstanden gerelateerd, vruchtbaarheidsritueel, dat is in de kern van het door de katholieke kerk onder haar hoede genomen, gekerstend, eindejaarsfeest. Misschien is het even de moeite waard om daar in dankbaarheid bij stil te staan dat juist haar ontferming ervoor gezorgd heeft dat het al duizenden jaren oude ritueel nog volop leeft in de tijd van nu? Een door de vele voorgaande generaties gevormd en warm omarmd kindvriendelijk feest in de verschijningsvorm zoals we dat nu kennen, het feest van de Goede Heilige met zijn Trouwe Hulpen. Nooit is ooit een verbinding geweest die er nu volledig onterecht aan de haren bij getrokken wordt. Dit geweldige eindejaarsfeest verbind al eeuwenlang en succesvol de gemeenschap van mensen met gedeelde culturele kenmerken.

Geen sprake van fascisme of geen racisme en al helemaal niet aan politieke ideologie verbonden of gekoppeld. De voorstanders of tegenstanders zijn niet extreem blauw of groen, hard of zacht, nat of droog, groot of klein, links of rechts. De tegenstelling is er heel vilein, smerig en onterecht aan toegevoegd en wordt door een kleine groep relschoppende randstadradicalen hier aan toegedicht.

De goedheiligman mag dan in sommige ogen een schijn-heilige lijken maar hij is samen met zijn trouwe hulpen al eeuwenlang van goede wil en deelt gul, ruim en royaal het goede aan en met elke Nederlander, waar ook ooit zijn of haar wieg gestaan heeft. Het ritueel van toen is ook vandaag de dag het feest van nu, en schenkt, gunt en wenst het zonder aanzien des persoons elk Voorspoed, Vrede en Geluk.