Home » Columns » Elie Wiesel, A-7713 exit

Elie Wiesel, A-7713 exit

Op 2 juli 2016 stierf op 87 jarige leeftijd van oorsprong Roemeens-Joodse Amerikaan Elie Wiesel. Hij stond te boek als auteur, Nobelprijswinnaar, professor, politiek activist maar bovenal als Holocaust overlevende. Wiesel was een omstreden persoonlijkheid, aan zijn identiteit en zijn verleden, met name zijn verhaal als concentratiekamp overlevende werd (en wordt nog steeds) betwist met name door Miklós Grüner die hem ervan beschuldigd(e) een ziekelijke fantast te zijn.

Miklós Grüner, een Joodse kampoverlevende van Hongaarse afkomst, is ervan overtuigd dat er sprake is van ‘Identity theft’. Volgens Miklós Grüner is Elie Wiesel niet de persoon die hij zegt te zijn en is er volgens hem geen document te vinden waarin bewezen kan worden dat Elie Wiesel zelfs ooit kampgevangene geweest is. “I spent twenty years of research and found out that the man calling himself Elie Wiesel has never been in a Nazi concentration camp since he was not included in any official list of detainees.”

Miklós Grüner was ten tijde van de Tweede Wereldoorlog o.a. gevangene in het kamp Auschwitz. Hier trok hij op met twee oudere familievrienden, de 15-jaar oudere Lazar en 28-jaar oudere Abraham Wiesel, beide eveneens afkomstig uit Hongarije. Na een 4-daagse treinreis arriveerde op 24 mei 1944 een 2.000 mensen tellend transport van Hongaarse joden, waaronder Abraham en Lazar Wiesel die bij binnenkomst geregistreerd en van nummers voorzien werden: A-5729 t/m A-7728. Abraham kreeg nummer A-7712, Lazar nummer A-7713 in de arm gegrift. Nadat Abraham gestorven was trokken Lazar en Miklós samen verder op om elkaar ná de bevrijding van het kamp (8 april 1945) uit het oog te verliezen.

In 1986 werd op 10 december aan Elie Wiesel de Nobelprijs voor de Vrede toegekend. Voor het Zweedse dagblad Sydsvenska Dagbladet uit Malmö was dat de aanleiding om de Nobelprijswinnaar in contact te brengen met Miklós Grüner. Grüner werd verteld dat het hier zijn oude kamp- en lotgenoot Lazar Wiesel betrof, kampgevangene A-7713. Op zondag 14 december 1986 vond in het Savoy Hotel in Stockholm deze ontmoeting plaats, alleen was de persoon Wiesel volgens Grüner allesbehalve de persoon die hij voorgaf te zijn die daarnaast géén Hongaars(!) of Jiddisch sprak maar Engels met een Frans accent. Hij weigerde op verzoek van Grüner zijn getatoeëerde kampnummer te tonen, iets wat onomstotelijk bewijzen zou dat hij de persoon was waarvoor hij zich uitgaf, in plaats daarvan gaf hij hem een boekwerk van zijn hand.

De 10-minuten durende ontmoeting was voor Miklós Grüner het begin van een uitvoerig onderzoek wat na zesentwintig jaar resulteerde in talloze artikelen waarin talloze ongerijmdheden werden opgevoerd, zoals o.a. het afwijkende geboortejaar (1928 ipv 1913) en de dag waarop Elie Wiesel volgens eigen opgave op transport gesteld werd (3 juni 1944). De resultaten van Grüners onderzoek zullen in boekvorm verschijnen onder de titel ‘Stolen Identity – Auschwitz-number A-7713’ Op vrijdag 18 november 2011 presenteerde Grüner de resultaten van zijn onderzoek aan een Hongaarse rechtbank in Boedapest en diende hij officieel een aanklacht in. De eerste hoorzittingen werden gepland voor januari 2012.”

Waarheden die niet aan een continue uitdaging worden onderworpen, houden uiteindelijk op de werking van waarheid te hebben omdat zij door overdrijving tot leugen worden gemaakt” – John Stuart Mill, Engels sociaal-filosoof & econoom.