Home » Columns » Exit Marrakesh

Exit Marrakesh

De Nederlandse journalist en auteur Arnold Karskens is er eind november 2018 heel duidelijk over: het door de politiek vrijwel doodgezwegen maar tegelijk veel omvattende Verdrag van Marrakesh moet volgens hem NIET geratificeerd worden. In steeds meer Europese landen laten de burgers kritische geluiden horen. Als ervaringsdeskundige raad Karskens ten strengste af het verdrag te bekrachtigen. Landen als Italië hebben zich al uit het verdrag teruggetrokken.

“Na na tientallen jaren reizen door oorlogen en de Derde Wereld weet ik van de hoed en de rand over de vaak begrijpelijke economische beweegredenen om het geluk in het Westen te zoeken en het eigen land in puin achter te laten. Ook als bootvluchteling-ervaringsdeskundige moet ik waarschuwen voor de gevaren.

Het Verdrag van Marrakesh over migratie vergroot chaos aan grenzen, versterkt mensensmokkel, bevordert asielshoppen, censureert pers, ontwricht landen hier, maar ook dáár, en stopt geen verdrinkingen! Ik raad de Nederlandse en Belgische regeringspartijen dan ook aan om op 10/11 december in Marokko bij de ‘Intergovernmental Conference on the Global Compact for Migration’ niet een handtekening te zetten onder het migratiepact. Er zijn alternatieven. Kijk naar Australië met gereguleerde stromen, nop mensensmokkelaars en geen doden aan de kust.”