Home » Columns » Hollywood History

Hollywood History

HollywoodDe Britse historicus Keith Lowe stelt dat West-Europeanen geobsedeerd zijn door de Tweede Wereldoorlog. De oorlog van 1939-1945 staat voor miljoenen mensen gelijk aan ‘DE’ oorlog. Sinds de officiële beëindiging ervan zien tot op de dag van vandaag onophoudelijk en in overweldigende aantallen stapels boeken het levenslicht.

Hollywood laat niet na de door haar aangehangen historische waarheid zo realistisch alsook uitermate (ver)beeldend mogelijk te verpakken en deze op het scherm te presenteren. Ook op de televisie worden vandaag de dag in toenemende mate oorlogsdocu’s en films getoond. De programmering van zowel Nederlandse als buitenlandse (lees Amerikaanse & Engelse) zenders lijken hierop steeds meer afgestemd te worden.

De eerste week van elk kalenderjaar start onveranderd met een keur aan films waarin heel duidelijk de rolverdeling voor the Good, the Bad & the Ugly is neergezet en bereikt de aandachtsgolf zo rond half mei van elk jaar haar hoogtepunt. Wat getoond wordt heeft met realiteit & waarheid steeds minder te maken en is het onderhand steeds meer noodzaak dan uitzondering om melding te blijven maken van het feit dat het de overwinnaars zijn die de geschiedenis (her)schrijven en de beelden (ver)vormen.

Zoals Lowe stelt schijnen “veel mensen geen tijd meer te hebben voor gecompliceerde verhalen en hebben ze geen tijd voor moeilijke en oncomfortabele emoties. Eigenlijk is de conclusie, dat veel mensen eigenlijk helemaal geen tijd hebben voor geschiedenis, wat ze echt willen is een mythe.”

De getoonde beelden worden in de regel vol emotie en beeldvormend door de toeschouwer zonder voorbehoud geconsumeerd waardoor Hollywood mythologie zich kan nestelen in het menselijk brein en bewustzijn. Kundig gemanipuleerde geschiedenis die met een giftig glad geroerde saus van politiek correcte waarheid opgediend wordt en tegelijk per beeld en woord de maatschappij en samenleving onherstelbare schade toevoegt. Timothy Snyder, een aan de Yale universiteit verbonden historicus, legde in een interview begin 2018 uit waarom de waarheid zo belangrijk is. „Zonder waarheid is er geen vertrouwen, zonder vertrouwen is er geen rechtsstaat, zonder rechtsstaat is er geen democratie. Mensen die feiten negeren, brengen de democratie om zeep.”

Mensen die bewust waarheden verdraaien staan – historisch onbetwistbaar – aan de wieg van een onzalige toekomende tijd waarin de monden gesnoerd, de boeken verbrand en het leven gedoofd wordt!