Home » Columns » Kerst Kaart voor Jenny

Kerst Kaart voor Jenny

Kerst Kaart voor Jenny

Vrijdagochtend 23 november liep hij het sandwichbord door het dorpscentrum van het Friese Harkema, Kerst Huisman. De Friese tekst liet niets aan duidelijkheid te wensen over “Jenny Douwes moat FRIJ sprutsen wurde – Jenny Douwes moet worden vrijgesproken.” Onderneemster Jenny kan de voorvrouw genoemd worden van een spontaan gevormde groep Friese burgers die in 2017 met succes hebben voorkomen dat oproerkraaiers de landelijke Sinterklaasintocht in Dokkum konden verstoren. Dit gebeurde door het verkeer op de A7 tijdelijk stil te leggen.

De onder de naam en noemer van KOPZ optredende Amsterdamse activistische groepering was door tijdpunt van vertrek so-wie-so niet in staat geweest om op tijd aanwezig te zijn om de intocht te verstoren, de blokkeeractie was in dat opzicht niet maatgevend. De rol van burgemeester Waanders in het geheel mag op zichzelf opmerkelijk en eerder opruiend genoemd worden. Het was door haar bemiddeling dat de als extreem linkse actiegroep aangemerkte KOPZ uitgenodigd werd om bij de intocht aanwezig te zijn. Ook de als extreem rechtse groepering NVU werd door Waanders uitgenodigd maar ondanks herhaaldelijk verzoek bedankte deze voor de eer.

De sindsdien als Blokkeerfriezen te boek staande Friese burgers werden in een rechtszaak begin november 2018 tot ongekend hoge straffen veroordeeld, met een taakstraf van 240 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf werd Jenny Douwes buitenproportioneel zwaar gestraft. Dit heeft binnen de Nederlandse samenleving tot grote verontwaardiging geleid en tot een veel besproken thema gemaakt. Namens de Blokkeerfriezen heeft het advocatenkantoor Anker hoger beroep aangetekend tegen dit vonnis, het geld daarvoor hebben duizenden Nederlanders in een spontane crowdfund inzamelingsactie bijeengebracht. Meer dan 200.000 euro stroomde binnen enkele dagen binnen.

De actie van Kerst Huisman, oud redacteur van de Leeuwarder Courant, historicus, auteur en links-activistische Vredesactivist is erop gericht elke Nederlander op te roepen om door middel van een brief of kaart bezwaar aan te tekenen tegen de onterechte en veel te zware bestraffing van de Blokkeerfriezen in het algemeen en van Jenny Douwes in het bijzonder.

Stuur allen een briefje, briefkaart of ansichtkaart naar justitie in Leeuwarden en maak ze daar in vriendelijke bewoordingen duidelijk, dat je dat vonnis maar niks vindt en dat Jenny moet worden vrijgesproken.”

Stuur uw bericht naar: Rechtbank Noord Nederland – Zaailand 102 – 8911 BN Leeuwarden

en..

deel dit bericht via Social Media.