Home » Columns » Oorlogsmisdadigers

Oorlogsmisdadigers

Blair en medemisdadigerEen officieel Brits rapport dat in begin juli 2016 verscheen liet geen andere conclusie over dan dat het een misdaad tegen de menselijkheid was. “De oorlog in Irak was geen blunder of fout. Het was een misdaad”, zo concludeerde journalist Owen Jones na bekendmaking van het officiële rapport over de Britse deelname aan de invasie in Irak.

Op woensdag 6 juli 2016 werd in Groot-Brittannië het historische ‪‎Chilcot Report bekendgemaakt. The Iraq Inquiry, onder leiding van Sir John Chilcot, onderzocht de beslissing van toenmalig premier Tony Blair om in 2003 ten oorlog te trekken in Irak. Het onderzoek besluit dat de oorlog illegaal was, de autoriteit van de Verenigde Naties ondermijnde en gestart werd op basis van foutieve informatie. De oorlog kostte het leven aan honderdduizenden mensen.

Tony Blair, toenmalig Amerikaans president George W. Bush en de andere verantwoordelijken horen thuis voor een Internationaal Strafhof. De stilte bij alle politici die deze oorlog hebben goedgepraat, is oorverdovend. Het Chilcot Report is verplichte lectuur, zeker voor de vele politici die dertien jaar geleden de oorlog tegen Irak steunden.

De samenvatting is te lezen op: http://bit.ly/29liJVy en is verplichte lectuur ook voor alle beleidsmakers die in de toekomst zullen beslissen over oorlog of vrede. Het is eveneens verplichte lectuur tot slot voor alle activisten voor de vrede, een aanmoediging om de strijd tegen oorlog verder te zetten.

Bron: http://pvda.be/artikels/officieel-brits-rapport-oorlog-irak-was-illegaal