Home » Columns » Puppets on a string

Puppets on a string

Niets komt uit het niets. Het menselijk gedrag, denken en emoties is manipulatief. Het menselijk bewustzijn is een creatie, elk bewustzijn is een op basis van herinneringen gecreëerd Zijn, onverschillig welk etiket er op geplakt wordt: vals of goed, voor of tegen, links of rechts.

Dat er een menselijke vrije wil bestaat zoals vaststaand aangenomen wordt is volgens de aan de universiteit van Tilburg verbonden wetenschapsfilosoof H.C.D.G. (Herman) de Regt erg discutabel. In november 2009 liet hij in een interview weten dat het meest recente onderzoek als resultaat had

“…. dat de vrije wil weleens niet zou kunnen bestaan. Dat zet natuurlijk ons hele wereldbeeld op de kop want we zijn vooral gewend te denken dat we autonome mensen zijn. Ons hele rechtssysteem kan dan weleens op een fout idee blijken te berusten. Het is nu gebaseerd op de gedachte dat je mensen ter verantwoording kunt roepen.”

Ook volgens Prof. Dr. Victor Lamme, hoogleraar cognitieve neurowetenschap aan de universiteit van Amsterdam, bestaat er niet zoiets als een menselijke vrije wil. De titel van zijn in 2010 gepubliceerde boek De vrije wil bestaat niet spreekt in dit geval boekdelen.

Hoogleraar psychologie Ap Dijksterhuis gaat in zijn boek Het slimme onbewuste verder in op de illusie van de vrije wil en dat daarop veel valt af te dingen. Dijksterhuis stelt dat het onbewuste bepalend is voor het bewuste, voor ons Zijn. “Mensen nemen een beslissing of hebben een mening op basis van onbewuste redenen”, is de stelling van Dijksterhuis die stelt dat het “onbewuste bestaat uit alle psychologische processen waarvan we ons niet bewust zijn, maar die ons gedrag (of ons denken, of onze emoties) wel beïnvloeden.”

Ook Bob de Graaff, Nederlands professor terrorisme aan de universiteit van Leiden onderschreef dit in zijn op 22 januari 2008 gehouden oratie “veel gedragingen komen onbewust en op emotionele gronden tot stand. En dat geldt in het bijzonder voor politiek geweld.”

(uit: ‘Oorlog is misleiding en bedrog’ – Fre Morel, heruitgave Uitgeverij de Blauwe Tijger, 2018)

(Foto: Pixabay – licensefree)