Home » Columns » Ton on Tour

Ton on Tour

Door het glas van de buitenschuifdeur zie ik hem aan zijn royale houten keukentafel zitten, koffiekopje is de hand en blik op zijn tablet, hij leest zijn digitale ochtendkrant. Nog voor ik mijn aanwezigheid kenbaar kan maken door op het raam te kloppen merkt hij me op en hij gebaart me binnen te komen door de deur open te schuiven.

“Hee, hallo! Wat leuk dat je even langs komt, wil je een kop koffie?” zegt hij “Pak een stoel en kom erbij zitten”. Ik sla het aanbod niet af en schuif een stoel richting de houtkachel in de hoek. Voor hij opstaat om de daad bij het woord te voegen duwt hij nog even twee pronte brokken hout in het vuur. “Met melk geloof ik he? Suiker had je toch al genoeg?” Hij heeft mijn vaak gebruikte woordgrap goed onthouden, suiker heb ik als diabeet al jaren meer dan genoeg.

Even later zitten we beiden in een comfortabele stoel naast de houtkachel en vragen we naar elkaars wederwaardigheden. Niet veel later gaat het gesprek over het vakantieproject waar hij mee bezig is om op te zetten. Ton, zo als zijn naam luidt, is alleenstaand en heeft er wel zin in om met een paar gelijkgestemde leeftijdgenoten een tijdje erop uit te trekken. Niet met een tentje op de rug maar met een stel mensen in een touringcar er tussenuit en de reis zelf is de bestemming.

Op een advertentie in een regionaal dagblad waren al een paar veelbelovende reacties gekomen van zowel mannen als vrouwen die er wel oren naar hebben om een maandje op avontuur te gaan. Ton zelf heeft een groot rijbewijs en was vroeger onder andere rijschoolhouder, een goedlachse kerel waarmee ik in contact kwam middels een gemeenschappelijke kennis. Een geschikte vent en – heel bijzonder – we kwamen er op enig moment achter dat we middels de capriolen van onze toenmalige partners nu zo’n 12, 13-jaar geleden een soort van gedeelde ervaring hebben.

Zonder al te veel op de details in te gaan speelde een overspelige schooldirecteur daar een bepalende rol in. Het verraste ons beiden toen jaren later onze eigen partnerervaringen naadloos in elkaar schoven en het verduidelijkte ons op slag het een en ander. Maar, dat was toen en life goes on, andere en leuke dingen hebben onze aandacht gevraagd. Leuke en spannende zaken, dingen die het leven smakelijk maken en gekruid hebben zijn daarna gevolgd, genieten met een grote G en leuke dingen doen.

Ton en ik drinken zo af en toe eens een bakje bij elkaar en zoals nu, bespreken we wat trivialiteiten en leuke plannen, zoals het vakantieplan dat hij aan het opzetten is, Ton on Tour.