Home » Columns » Treka – Stay with us

Treka – Stay with us

Vanuit zijn woonplaats Damascus laat de 25-jarige Syrische stand-up comedian Treka van zich horen. De ster van deze getalenteerde kerel is rijzende evenals het aantal mensen dat hem op Youtube en Facebook volgt. Hij heeft een boodschap, speciaal gericht aan mensen buiten zijn door oorlog verscheurde mooie land, vooral ook aan de mensen in Europa.

Treka is een veelzijdige en creatieve man en behalve stand-up comedian is hij muzikant, rapper, journalist en activist. In zijn videoboodschappen over de oorlog in Syrië doet hij verslag van de achtergronden en de rol die de als Freedom Fighters genoemde Gematigde Rebellen – en ook de White Helmets – hierin spelen.

In zijn Engels gesproken en met humor doorspekte maar verder uiterst serieuze videoboodschappen maakt hij duidelijk waar deze als Freedomfighters te boek staande Islamitische strijdgroepen in feite voor staan. Hij toont hen, staand in Idlib,  waar ze schreeuwend de vernietiging van de democratie toejuichen, de invoering van de sharia eisen waarmee de vrouwen elk recht ontnomen wordt en andersdenkenden, ongelovigen, homo’s en lesbiennes ter dood gebracht worden.

Mijn boodschap aan de Nederlandse mensen is dat het Syrische leger strijd tegen Islamitische extremisten en terroristische Wahabi groepen, groepen die gefinancierd en ondersteund worden door o.a. Saudi Arabië, de USA en diverse Europese regeringen. Vertel ze dat niet alle vluchtelingen Syriërs zijn, velen van hen komen uit Afghanistan, Pakistan, Libië, Somalië en andere landen waaronder veel verdreven en gevluchte Islamitische strijders. Mensen die door de regeringen van Europa met open armen ontvangen worden maar waarmee ze haar eigen burgers aan groot gevaar bloot stelt.”

Wie meer van Treka wil zien en horen kan hem volgen op https://www.facebook.com/realtreka