Home » Columns » Vikingen – Revancherende Noormannen

Vikingen – Revancherende Noormannen

Vikingen

Rond het jaar 780 verschenen de eerste Vikingen voor de Angelsaksische kusten. Deze met zeil en roeispanen voortgestuwde grote Langboten met per schip enkele tientallen ongebonden krijgers waren op stroop- en rooftocht. Dat ze in het bijzonder uit waren op kloosters en kerken lag gelegen in de brutale kerstening welke vanuit Engeland aangezet werd.

In hun thuisland werden gewapenderhand de eeuwenoude voor-christelijke gebruiken en rituelen op de meest gruwelijke wijze uitgebannen en vervangen. Oude tempels werden geplunderd en afgebrand. Veel Noormannen verzetten zich en stierven liever dan zich te moeten bekeren. Met behulp van lokale vorsten die naar de nieuwe religie overgestapt waren zoals Olaf Haraldsson werden de Noormannen gedwongen om zich onder dwang te bekeren met vele martelaren als gevolg.

Toen of nu, vandaag de dag is het niet anders, in Syrië, Irak, Libië etc. bestrijden Soennitische en Sjiitische moslims elkaar om het enige ware en absolute vredevolle geloof en plegen in de naam van Allah de meest gruwelijke misdaden, gesteund en bewapend door uit het buitenland afkomstige machthebbers. Zij zelf vernietigen en ontheiligen elkaars heiligdommen, slachten elkaar letterlijk af en begaan de meest ondenkbare gruwelijkheden in naam van het absolute geloof der vrede.

Ten tijde van de kerstening van de Noormannen werden priesters zoals de ziener Thorleif de Wijze in naam van de Joodse Heer de ogen uitgestoken, Eyvind Kelde en zijn makkers werd verdronken, Iron Skegge werd gedood in het gevecht om de tempel van Mæri die hij met zijn leven verdedigde tegen de indringers. Eyvind Kinnrifi, Raud de Sterke, Ragnar Lodbrok, het aantal Heidense martelaren was eindeloos. Met hun roof- en plundertochten wraakten de Noordse strijders – de Vikingen – de vernietiging van hun eeuwenoude cultuur en kunnen hun roof- en plundertochten gezien worden als een vorm van Kruistochten. Niet met het kruis, maar de Mjölnir wrekend in aanslag, de Hamer van dondergod Thor!