Home » Columns » Voorzien…?

Voorzien…?

E-Commerce, Online Verkopen, Online Verkoop, E Commerce

.. dat het zo als nu zou lopen, dat de winkels nagenoeg allemaal dicht gingen… dat, dat had denk ik niemand gekund” zegt hij.

‘Hij’ is niet zomaar een kruidenier, integendeel, is een van de meest gerenommeerde ondernemers van het stadje, misschien wel van de hele regio en stammend uit een positief erfelijk belaste genen-streng van succesvolle entrepreneurs. Alles wat deze familie in de loop van vele generaties aangepakt heeft is in wezen succesvol en bezit de zakenman naast diverse detailhandelszaken ook een behoorlijke hoeveelheid lokaal en regionaal onroerend goed.

“Dat gaat straks ook niet zomaar weer voorbij, voordat de zaken weer helemaal open kunnen zal er nog wel een periode van enkele maanden overheen gaan” gaat hij verder. Voorafgaand aan de openingstijd staan we in klein comité een mok koffie te verorberen in de winkelruimte waarvan de uitbater hoopt dat ze straks opgevuld gaat worden met pecuniabrengende passanten. “Ik denk dat het nog wel eens langer kan duren dan een paar maanden” zeg ik, “sterker nog, ik schat dat een groot deel van de ondernemers nadat ze de deuren weer mogen openen de veerkracht niet meer hebben, de drukste periode van het jaar, waarin velen een groot deel van hun jaaromzet realiseren hebben ze gemist”.

“Die omzet wordt ook niet ingehaald, de consumenten hebben hun heil anders, digitaal en online gezocht, werden daartoe gedwongen en het zijn de Grote spelers die de duiten digitaal binnengeharkt hebben. Amazon, Bol.com, noem ze maar op.. daar zijn de omzetten gruwelijk vermeerderd en dat alles ten koste van de lokale en kleine ondernemers, dat is voor hen de nekslag en tegelijk ook voor de consumenten zelf. Het is in wezen niets anders dan opgelegde vrijwillige euthanasie en het meest beroerde is dat sommige Retailorganisaties – bijkans roomser als de Paus – notabene het hardst liepen om de collageondernemers te beleren.

De consument tot vijandelijk en dodelijk bacil verklaard, raakte in Coronadoolhoven verstrikt, links- rechts in de maat, mond dicht, kap op, mandje mee, steun ons, blijf thuis, waar haal je het lef vandaan om door de winkelstraat te lopen, besmetmenie, neeniksniecontantnie, alles digitaal, bestel jij maar online.”

Maar ja, ze luisterden niet, de domme Chinezen, de onverantwoordelijke studenten, de onhygiënische Moslims, de arrogante ouderen, de ongehoorzame kinderen, vitaminearme Negers, de mondlapweigeraars, de frikandellenvreters.. iedereen en dus…., moest niet alleen de Horeca maar nagenoeg het hele land op slot.

Economische crisis.. het is een oorlogswapen, net als honger en iedereen geeft iedereen de schuld, wijst elk elk na als hoofdverantwoordelijke en staan er ondertussen booskijkend bij, kijken er naar en zien niet wat ze zien. Cruijf, die vatte het bij leven al samen – je ziet het pas als je het door hebt. Het aantal geldautomaten waar nog contant gepind kon worden is de voorgaande jaren dramatisch in aantal afgenomen, dit jaar verdwijnen op vooraankondiging nog eens honderden om nooit-niet-meer terug te komen.

Alles op app, alles digitaal en contactloos, alles overgeheveld naar de machtige Economische Banksters die nu al nagenoeg almachtig zijn. De heersers en scheppers van het binaire geld en vorsten die huizen in luchtkastelen. Geld afstorten door de ondernemers? Nagenoeg onmogelijk, ze sjouwen het tientallen kilometers mee naar de steeds verderop gelegen laatste & meest dichtbij zijnde afstortkluis.

Kopen, kopen, kopen… handelen, bij voorkeur en alleen via de digitale snelweg, bellen, bestellen en betalen zonder de laatste resten in leven te laten van wat eens het beste retailnetwerk was, de Middenstanders. Kleding? Waarom nog door duizenden minihandelaren aan de man brengen, dat levert minder winst op, dat moet gereguleerd en kan straks enkel nog via Grote Gecertificeerde Graaiers.

Het lokale winkelbestand wordt drastisch gereorganiseerd, met een beetje geluk blijft er misschien 10% over, bestaande uit gespecialiseerde, ambachtelijke bedrijfjes, in een klontje centraal samengegroepd, de rest wordt afgeschreven, uitgekocht en uitgekotst.. een negatieve kijk? Ik hoop het, misschien een gedachtespinsel van het ongewenste en macabere soort,maar ja .. zeg niet.. dat had ik niet kunnen bedenken, dat had toch niemand kunnen voorzien…?