Home » Geschied-en-is » War of the Worlds 2016

War of the Worlds 2016

Het is eind oktober 1938 als de Amerikaanse nieuwszender CBC miljoenen Amerikaanse radioluisteraars de stuipen op het lijf jaagt. De verblufte en geschrokken burgers van New Jersey werden overvallen door angstaanjagende berichtgeving over een invasie van de Martianen. Het programma, dat begon als een normaal muziekprogramma, werd plotseling onderbroken met verontrustende nieuwsberichten. Martinanen met hun geavanceerde machines waren een allesvernietigende aanval begonnen, het leger stond machteloos en de invallers veroverden heel het land en trokken op naar New York.

Dat het om een gedramatiseerd radio-hoorspel ging hadden veel luisteraars niet meegekregen, ze hadden het intro gemist, genegeerd of schakelden later in. De Tweede Wereldoorlog doemde al aan de horizon waardoor de verzonnen nieuwsberichten bij veel verontruste Amerikanen de emotie het van de ratio kon winnen. Angstige burgers vluchtten massaal, bewapenden zich, trokken ten strijde. Men zag wat men dacht, wat men gelooft is waar… lichtflitsen van hittestralen, ooggetuigen meldden gruwelijke taferelen.

Het was alles farce en fictie, een door Orson Welles bewerkt SF-verhaal dat in documentaire stijl de burgers voorge-Google-d werd. Misleiding in optima-forma. De media als uiterst en effectief wapen dat als geen ander de emotie bespeelt en heel gericht en welbewust het menselijk brein aanstuurt. Op de keeper beschouwd het meest dodelijke wapen dat er bestaat, het controleert de geest, het bestuurt het denken, het laat geloven, het kleurt de gedachten, het misleid de mens. Dat dodelijke en giftige wapen, dat mensen tegenover mensen stelt, volken tegenover volken, religies tegenover religies, dat laat vechten voor ‘God, King and Country’ vernietigt meer dan mensen alleen.

Vandaag veel meer en bedreigender als toen, nu veel geavanceerder, veel directer en afgemeten. Via WI-FI en Whatsapp, Instagram, Linkedin en e-mail, via Facebook en Internet, scherp gespitste, dodelijke en dodende propaganda als informatie verpakt bedrog. Misleiding en gedachtebepaling van de ergste soort, zo manipulatief van opzet, zo vervuld van haat dat ‘de oorlog’ die miljoenen wereldburgers vrezen al woedt zonder dat ze het beseffen. Buren, vrienden, familieleden, dorps- en stad-, streekgenoten, landgenoten, ze richten de banieren, ballen de vuisten, trekken ten strijde tegen de nieuw gecreëerde vijand, nee, dat zijn niet Adolf Hitler of de Duitsers, nee dat zijn ze zelf..!

Een oneindig en niet te winnen monsterlijke veldslag om te komen tot een grenzeloos verdeelde wereld, de burgers in gevecht met zichzelf..

War of the Worlds