Home » Simsalaboliek » Zie de maan verschijnen

Zie de maan verschijnen

Zie de maan (ver)schijnen

Zie de maan weer-schijnt en weer-spiegelt de zon. Eerst is er niets, dan een heel klein schijfje, dat groeit naar halve grootte en dan naar driekwart formaat om dan helemaal te ver-schijnen in het zonlicht dat hij weer-kaatst. Daarna verdwijnt hij weer zoals hij gekomen is, terug naar driekwart formaat, halve grootte en heel klein schijfje tot helemaal niets. En als de hele omwenteling-cyclus klaar is begint het hele verhaal weer van voren af aan, al eeuwen lang en telkens vertellen de zeven verschillende maanvormen hetzelfde verhaal. Het getal 7 is wereldwijd, in bij-geloof en in veel religies terug te vinden met een machtige betekenis.

Zo brengt het getal 7 volgens veel mensen geluk. Zo heeft de heidense boom des levens (Yggdrasil) zeven takken, is de 7 in de Maya symboliek een heilig getal (de vrouw heeft het getal 3 en de man het getal 4 als symbool, samen is dat 7, de familie. In de oudheid waren maar 7 planeten met het blote oog te zien; Zon, Maan, Mars, Mercurius, Jupiter, Venus, Saturnus. In het Boeddhisme staat de 7-bladerige Lotusbloem voor perfectie, bestaat in de Indiase cultuur/religie het mensenlichaam uit 7 verschillende energielichamen die Chakra’s genoemd worden (wat wiel of cirkel betekent). In de spirituele filosofie wordt het leven in fases van 7 jaren ingedeeld, in het Christendom, Jodendom em de Islam heeft 7 een heel bijzondere betekenis zoals in het scheppingsverhaal en is ook een krachtig nummer in mythen en sprookjes. Het sprookje van Sneeuwwitje met de 7 dwergen is een bekend verhaal.

Als je even te tijd neemt zie je hoeveel voorbeelden uit de oudheid er te vinden zijn die gekoppeld zijn aan het getal 7.