Home » Algemeen » Zionistische Schriften

Zionistische Schriften

Max NordauDe in Hongarije geboren Simon Maximilian (Simcha) Südfeld was naast arts en auteur samen met Theodor Herzl een aanhanger van een eigen Nationale Zionistische staat. In 1897 richtte hij samen met Herzl de World Zionist Organization (WZO) op.

Voordat Südfeld zich in 1873 in Duitsland/Berlijn vestigde wijzigde hij zijn achternaam in Nordau. Het was Nordau die van zondag 29 t/m dinsdag 31 augustus 1897 het eerste Zionistische Congres organiseerde in het Zwitserse Basel waar hij – naast Herzl – een toonaangevend en bepalend spreker was. Ter gelegenheid van zijn 60e verjaardag gaf hij op 29 juli 1909 en op verzoek van Zionistische vrienden een verzamelbundel uit van door hem gehouden voordrachten dat onder de titel ‘Zionistische Schriften’ verscheen bij Judischer Verlag in Berlijn. Na zijn overlijden op 22 januari 1923 werd het werk door het Judischer Verlag heruitgegeven en aangevuld met o.a. zijn laatste rede, gehouden door Nordau op 9 augustus 1911 in het Zwitserse Basel. Het is in deze rede (pagina 211) en jaren voorafgaand aan de verschrikkingen van WOI en WOII waar een opmerkelijke anomalie tevoorschijn springt waarin het Joodse lijden verwoord wordt met weergave van het getal 6 miljoen, een getal dat ook vandaag de dag veel bediscussieerd wordt en onderwerp is van felle polemische discussies.

“Aber die tugendhaften Regierungen, die mit zo edlem Eifer an der Vorbereitung des ewigen Friedens arbeiten, bereiten eingestandig sechs Millionen Menschen den Untergang, und niemals ausser den Opfern erhebt dagegen seine Stimme, obschon dies doch ein ungleich grosseren Verbrechen ist als irgendein Krieg, der noch nie sechs millionen Menschenleben vernichted hat.”

 zion 6