Home » Columns » Manipulerende Berichtgeving

Manipulerende Berichtgeving

Propaganda, Revolutie, Mensen, Communisme, Politiek

Wie de media controleert heeft daarmee ook een machtig wapen in handen dat elke denkbare crisis, ramp of oorlog over de mensheid kan afroepen of bezweren. Het Duitse Wolff, het Engelse Reuters en het Franse Havas waren de drie belangrijkste Europese nieuwsagentschappen die verantwoordelijk waren voor de smerige en haatzaaiende rol die de Eerste Wereldoorlog mogelijk gemaakt heeft.

Fré Morelvasthoudend, volhardend met open geest, niet links of rechts, maar VRIJ-denkend

Kent Cooper, de toenmalige president van de Associated Press, schreef op 13 november 1944 in het blad Life dat het Duitse nieuwsagentschap voor en tijdens de Eerste Wereldoorlog eigendom was van het Europese bankiershuis Rothschild – met haar hoofdkantoor in Berlijn – “was owned by the European banking house of Rothschild, which had its central headquarters in Berlin.” In feite controleerden “international bankers under the House of Rothschild” alle drie de nieuwsagentschappen zoals hij in zijn autobiografie Barriers Down schreef. Ze hadden het niet alleen voor ‘t zeggen bij Wolff.

Het zo rond 1849 door de Duits-Joodse bankierszoon Bernhard Wolff met ondersteuning van bankier Johann Georg Siemens opgerichte Wolff kende in bankier Max Warburg (overigens een afstammeling van een oude Venetiaanse bankiersfamilie) één van de controlerende bestuursleden én, tegelijkertijd óók de persoonlijke bankier van de Duitse keizer. Het was overigens dezelfde Johann Georg Siemens die zijn neef Ernst Werner Siemens in 1847 van kapitaal voorzag om zijn bedrijf Siemens & Halske op te zetten, het nu wereldbekende bedrijf Siemens AG.

Het was neef Ernst Werner Siemens die op zijn beurt min of meer de eerste aanzet gaf voor het oprichten van een ander nieuwsagentschap, dat van Reuters. Telegrafie en Ernst Werner Siemens zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. De opkomst van de telegrafie vormde een bedreiging voor de toentertijd snelle manier van berichtverzending die in hoofdzaak per postduif geschiedde. Bij de aanleg van de telegraaflijn tussen Keulen en Brussel raakte Siemens in contact met een ondernemer die door de modernere manier van berichtverzending economisch ten onder dreigde te gaan, de Duits-Joodse ondernemer Israel Bere Josafat. Deze ondernemer bestierde samen met zijn vrouw een duivenpostbedrijf.

Op aanraden van Ernst Werner Siemens vertrok hij naar Londen om daar naar voorbeeld van Bernhard Wolff een gelijksoortig bedrijf op te richten. Het resulteerde in het in 1851 opgerichte Reuters dat net als het in ca. 1835 opgerichte Havas compleet gecontroleerd werd door deze machtige bankiersfamilie. (Israel Bere Josafat naturaliseerde overigens in 1857 tot Engelsman om zich eerst Joseph Josephat en later Paul Julius Reuter te noemen. Hij kreeg in 1871 een Duitse titel waarna hij zichzelf Paul Julius Freiherr von Reuter kon noemen).

Bernhard Wolff en Israel Bere Josafat hadden als employé voorheen ervaring opgedaan bij Charles-Louis Havas, eigenlijk de uitvinder van het instituut persbureau. In augustus 1914 brak de lang voorbereide oorlog uit waarin de Duitse Rothschilds geld leenden aan Duitsland, de Engelse Rothschilds geld leenden aan Engeland en de Franse Rothschilds geld leenden aan Frankrijk, een herhaling van de Franse revolutie die, hoe bloedig ook, aan minder miljoenen mensen het leven zou kosten dan deze nieuw gestarte oorlog.