Home » Columns » Vuil Spel – Spaanse Burgeroorlog opnieuw belicht

Vuil Spel – Spaanse Burgeroorlog opnieuw belicht

De Spaanse burgeroorlog van 1936-1939 had niet plaats kunnen vinden als deze niet zou hebben gepast in de geopolitieke koers van het Britse Rijk. In haar imperiaal belang heeft zij actief hieraan mee gewerkt en toegestaan dat haar geheime diensten, waaronder de MI6, een actieve rol speelden in de plannen voor de fascistische staatsgreep in Spanje. Angst voor een communistische staatsgreep was een van de argumenten om de fascistische staatsgreep te steunen.

De Britten zagen in Largo Caballero, de leider van de socialisten, een groot gevaar. De Russische Pravda noemde Caballero de Spaanse Lenin. Het was in Brits belang dat Nazi-Duitsland in de gelegenheid werd gesteld de fascistische putschisten militaire bijstand te verlenen. Overschrijdende belangen zorgden ervoor dat de Joods-Spaanse multimiljonair Juan March, op dat moment de op zes na rijkste man ter wereld, deze staatsgreep met een blanco cheque van miljarden dollars op voorhand financierde. De genocide had echter niet plaats kunnen vinden als het uit islamitische Marokkaanse soldaten bestaande Afrikaanse leger zich buiten deze moordpartij had gehouden.

De auteur, Bert van Vondel (1957), rekent en omschrijft zichzelf als een onorthodox vrijzinnig publicist en houdt zich actief bezig met oorlog & vrede. Hij is geïnteresseerd in de achtergronden, de oorzaken en de gevolgen ervan. Beeldvorming, propaganda en misleiding achter de schermen heeft zijn warme belangstelling. Op zaterdagmiddag 21 april 2018 wordt het 64-pagina tellende boekwerk gepresenteerd bij Boekhandel Nieborg, Torenstraat 4 in het Oost-Groningse Winschoten.